Tél végi készletkisöprés! 
Használd a kuponkódot:
WINTER
Blog

5 titokzatos ékszer a történelemből

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.09.28 10:00
5 titokzatos ékszer a történelemből

Az ékszerek mindig elbűvölik az embereket, számtalan botrány és kalandos történet fűződik hozzájuk. Most összegyűjtöttünk néhány igazán különleges darabot, amelyek híressé váltak az idők során.

La Peregrina gyöngy

Az első ékszernek, amit megemlítünk, több, mint 500 éves múlttal rendelkezik. A La Peregrina az egyik legtitokzatosabb és legértékesebb ékszer, amit 1579-ben Pana partjánál találtak. Ezt a körte formájú gyöngyöt 1582-ben eladták II. Fülöp királynak, aki lánya nászajándékának szánta, azonban olyannyira megbabonázta a király, hogy inkább megtartotta magának, és végrendeletében a koronaékszerek rangjára emelte. Így az ékszer, több mint 200 évvel később is minden királyi leltárban rögzítésre került, és az uralkodók kedvencévé vált. Az ékszer nyolc király tulajdonában is volt, ám 1808-ban Bonaparte Napóleon idősebbek bátyja, József került a spanyol trónra, akinek 1813-ban el kellett hagynia az országot, és természetesen a koronaékszert is vitte magával. A La Peregrina végül III. Napóleonnál kötött ki, aki angol száműzetése során eladta azt James Hamiltonnak. Tőle a későbbiekben egy aukciósházhoz került a gyönyörű ékszer, amelyet 1969-ben vásároltak meg - a vevő pedig nem más volt, mint Elizabeth Taylor férje. A La Peregrina 2011. decemberében került ismét kalapács alá, és 11.842.500 dollárt fizetett érte új gazdája.

A kék Oppenheimer-gyémánt

Az ékszer 2016-os eladása igazi szenzációnak számított a gyémánt- és ékszerkereskedelmi körökben - nemcsak azért, mert ez az eddigi legnagyobb kék gyémánt, ami aukción valaha megjelent, hanem mert a legmagasabb árat kapta, amit egy gyémántért kifizettek az idők során: 57.600.000 dollárba került az Oppenheimer-gyémánt. Rengetegen próbálták kideríteni a ritka gyémánt eredetét, de jelenleg is a történelem homálya fedi. Egyedül azt tudjuk róla teljes bizonyossággal, hogy a valahol Dél-Afrikában bányászták a huszadik században. A nevét Philip Oppenheimer után kapta, ugyanis ő vásárolta meg feleségének, Pamela Fenn Strilingnek.

II. Erzsébet Vlagyimir tiarája

A néhai angol királynő egyik legékesebb ékszerét eredetileg Maria Pavlovna Romanova nagyhercegnő kapta, amikor feleségül ment Vlagyimir Alekszandrovics nagyherceghez 1874-ben. 1917-ben, amikor Oroszországban hatalomra kerültek a bolsevikok, a nagyhercegné menekülni kényszerült, és Olaszországon keresztül utazott Franciaországba. Az útja rendkívül kalandos volt, és páratlan ékszergyűjteménye is végig vele volt. Azonban az út során pénzhiány miatt kénytelen volt megválni néhány értékesebb darabtól - így került a tiara Teck Mária akkori brit királyné birtokába. A 2022-ben elhunyt II. Erzsébet 1953-ban kapta meg nagyanyja ékszergyűjteményét, köztük ezt a 15 különleges gyémántból kirakott, smaragdokkal és gyöngyökkel díszített fejdíszt.

Maria Callas gyémánt és rubin klipje

 A világ egyik legkiemelkedőbb operaénekese volt, a Milanói Scala igaz királynője. Hatalmas szenvedélye volt az éneklés és a szerelem, azonban mindkettő elhagyta: először a hangja, végül élete nagy szerelme, Onassis, a görög hajómágnás. Viharos szerelmi életének és riválisainak köszönhetően az énekesnő a városi pletykák egyik központi alakjává vált. Igazi díva volt, feltűnő gyöngy és gyémánt ékszereivel mindenütt magára vonta a figyelmet. Callas 1977-ben hunyt el, ékszereit pedig egy barátjára hagyta - ő bocsátotta áruba az értékes darabokat. Az ékszer kollekciójában kiemelt helye volt egy gyémánt-, illetve rubinklipnek, amely egyike volt a 2004-es árverésen elkelt ékszereknek. Az aukciót Genfben rendezte meg a Sotheby’s, az ékszerek 1 860 000 dollárért keltek el. Közülük Callas 11-et férjétől, Giovanni Battista Meneghini iparmágnástól kapott az 1950-es években. 

Wallis Simpson Cartier karkötője

VIII. Edward angol király, aki 11 hónapos uralkodás után a szerelmet választotta, és lemondott a trónról, kapcsolatuk elején rengeteg ékszerrel lepte meg Wallis Simpsont. A botrányosan induló, 35 évig tartó házasságukról ékszerek sokasága tudna mesélni. A gyűjtemény legértékesebb darabja az a Cartier karkötő, amelyet Wallis az esküvője napján is viselt. A pletykák 1936-ban indultak be igazán, amikor is a nemzetközi sajtó fotókat tett közzé Mrs. Simpsonról, amint a Nahlin nevű hajón tartózkodott, és a karkötőjén megcsillantak apró gyémántkeresztek. Ezek a csillogó darabok erősen hasonlítottak két másik kereszttel, amelyet a király a nyakláncán viselt. A karkötőt az a 12 gyémánttal és drágakövekkel díszített kereszt tesz jelentőségteljessé, amelyek mindegyike szerelmükről árulkodik. Wallis a legelső keresztet 1934-ben kapta “WE are too” felirattal, a WE annyit tesz, mint Wallis és Edward.

Az ékszereknek tehát fontos szerepük van a történelemben, rengeteg izgalmas történetet rejthet egy-egy nyaklánc, fülbevaló vagy éppen karkötő. Ha a történelemkönyvekbe nem is kerülnek bele ékszereink, mind-mind felejthetetlen örömet és emléket szerezhetnek! Fedezd fel a Czárékszer.hu kristály ékszercsodáit, arany- és ezüst ékszereit!