Blog

Fából vaskarika, nemesacélból ékszerek?

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.01 16:16
Fából vaskarika, nemesacélból ékszerek?

Fából nem készülhet vaskarika, ellenben nemesacél ékszerek igenis léteznek!

Valójában mi is a nemesacél? Az acélnak egy bizonyos, speciális fajtája, amely más elemek hozzáadása következtében a közönséges acélt felülmúló tulajdonságokkal rendelkezik. Ilyen tulajdonságok mondjuk a keménység, tűzállóság vagy éppen a szilárdság, mágneses sajátosságok.

A hozzáadott elemek lehetnek a króm, mangán vagy a nikkel például. Legfontosabb nemesacélként tartják számon a szilícium-, alumínium-, wolfram-, króm-, és a nikkel ötvözetével készült acélokat.

 

Igen fontos szempont a nemesacél felhasználásának területén, hogy létezik allergiamentes változata is, ami mai világunkban az allergiás megbetegedések elszaporodása miatt kiemelkedő tulajdonság.

Ez a speciális acél az úgynevezett orvosi vagy sebészeti acél, természetesen rozsdamentes és implantátumként is alkalmazzák a sebészetben. Maximális allergiamentességét az teszi lehetővé, hogy ötvöző anyagai összetételének aránya miatt a nikkel teljesen lekötött állapotban van, tehát nem válik ki nikkelsó az anyagból használat közben. Ezáltal bőrgyulladást sem okozhat.

Allergiamentes tulajdonsága által fémékszerek is készülnek belőle, s mivel érzékeny személyek is viselhetik, igen népszerű.

Anyaga időtálló és szinte karcolásmentes marad mindig. Ellenálló különböző folyadékokkal és esetleg bizonyos vegyszerekkel szemben is, ezért nyugodtan viselhető bármilyen körülmények között.

A nemesacél ékszerek története

Már a XVIII. században is készítettek acélból ékszereket, bár azok még nem a mai kritériumoknak megfelelőek voltak, még az anyagösszetételük és tulajdonságaik nem voltak azonosak a mára népszerűvé vált nemesacél ékszerekével. Először Angliában terjedtek el majd Franciaországban is divatba jöttek az acélba ágyazott, kovácsoltvasból készült öntvények. Díszítésüket véséssel vagy rányomással oldották meg. Voltak acélosított vasbádogból formázott gyöngyök, ezeket órák keretéhez és egyéb ékszerek díszítéséhez használták.

Érdekesség még, hogy Magyarországon már a XVII. században készítettek pecsétgyűrűket acélból.

Napjainkban a nemesacél ékszerek ismét hódítanak, és nagy népszerűségnek örvendenek. Közkedveltségüket nem csak tartósságuknak és egyedi kinézetüknek, hanem a bárki számára elérhető áraiknak is köszönhetik.

A nemesacél ékszerek tulajdonságai

Ahogy már korábban is említettük, a nemesacél egyik legpozitívabb tulajdonsága, hogy a különleges eljárás következtében allergiamentes ékszerek készülnek belőle. Sajnos modern világunkban egyre több ember küzd érzékenységgel, bőre nem tudja elviselni az aranyat vagy az ezüstöt, mert allergiás reakciókat vált ki nála ezeknek a nemesfémeknek az érintése. Ezért vált indokolttá egy olyan megoldás keresése, aminek kapcsán az allergiás emberek is tudnak ékszereket viselni. Ekkor kísérletezték ki a nemesacélból készült ékszereket, melyeket bőrirritáció nélkül is lehet viselni.

Külön sikerként lehet elkönyvelni azt is, hogy a CNC maró gépek segítségével könnyen elő is állítható ez az anyag. Így aztán először elkezdték a gyűrűk gyártását, majd miután ezek emberen való tesztelése sikeres volt, beváltak, folytatódhatott a többi ékszer gyártása is. Ezek után hamarosan piacra kerültek a nemesacélból készült nyakláncok, karkötők, piercingek is.

Itt megint komoly előnynek számított, hogy gépekkel is előállíthatóak ezek az ékszerek, míg nemesfém társaikat csak ötvösök tudják elkészíteni. Ezáltal természetesen a költséghatékonyabb áraik még népszerűbbé tették ezen termékeket. Egyre sikeresebbek lettek és a legközkedveltebb ékszer típusok közé tartoznak ma is a nemesacél ékszerek. Minőségük kifogástalannak bizonyult.

Anyaguknak köszönhetően sok egyéb anyaggal lehet ötvözni, díszíteni, amit például az ezüst vagy arany ékszerekkel nehéz lenne megoldani.

Kiválóan ötvözhető különböző kristályokkal, drágakövekkel, ezek a megoldások teszik „igazi ékszerré” a nemesacél ékszereket. Csillogó hatása miatt sokan tekintik a fehérarannyal egyenértékűnek. Megmunkálása után csillogó lesz a felülete, s ha még kristállyal is van díszítve, akár igazi drágaköves fehéraranynak tekinthető. Bizony ma már neves ötvösök is felhasználják ezt az anyagot gyűrűk és egyéb ékszerek készítésére és gyémánttal díszítve milliókat ér egy-egy ilyen darab. Ismertsége világszerte elterjedt és egyre népszerűbb.

Nemesacél nyakláncok

A nemesacélból készült nyakláncok nem csak szépek, de divatosak, időtállóak és szemet gyönyörködtetőek is. Ráadásul van még egy nagy előnyük a többi nemesfémből készült társukkal szemben, hogy ha például termálvizes fürdőbe tévedünk, akkor sem kell aggódnunk amiatt, hogy elszíneződik, korrodálódik. Nem mindegy persze, hogy hol és milyen acélból készült nyakéket veszünk, érdemes utána járni a dolgoknak. Az sem elhanyagolandó, hogy mindezt töredékéért megkapjuk mintha arany vagy ezüst nyakláncot vásárolunk, mutatóssága pedig nem marad el ezen társai mögött. 

Nemesacél karikagyűrű

Pár évvel ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy orvosi acélból készüljön a jegygyűrű, mára azonban már ugyanolyan elterjedt, mint az arany jegygyűrű.

Nem színeződik el, nem karcolódik, nem vékonyodik, és úgy van tervezve, hogy egy életen át képes ugyanolyan ragyogással díszíteni viselőjének ujját, mint új korában, nem kell levenni, feltéve, ha nem szándékosan tesszük ezt. Könnyen megmunkálható ezért különleges motívumokkal is díszíthető. Egyedi és exkluzív darab elérhető áron, ami akár egy éltre szóló kedvencünkké is válhat. S az sem elhanyagolandó, hogy társaságban, ha elmeséljük nemesfém karikagyűrűnk származását és tulajdonságait, általában nem kis feltűnést tudunk okozni vele.

Természetesen sorolhatnánk még az ékszerek sokaságát, amik ebből az anyagból készülnek, hiszen a nemesacél mindenhol jelen van az életünkben, a felhőkarcolóktól kezdve a megterített asztalon át fel-felbukkan valamilyen formában. Érdemes megismerni, hiszen könnyű megkedvelni.

Természetesen a nemesacél ékszerek is tisztításra szorulnak olykor.

Hogyan tisztítsuk acélból készült ékszereinket?

Bár anyaguknál fogva nem túl sérülékenyek, érdemes oda figyelni egy-két apróságra, amikor tisztítjuk őket.

  • Mosogatószeres vízben a legegyszerűbb és leggyorsabb a tisztításuk, nem kell hozzá egyéb csak két akkora tálka, amiben elmerülhet az ékszerünk, az egyikbe pár csepp mosogatószer kerül, a másikban az öblítés történik. Puha szálas kendőt mártunk a mosószeres vízbe és ezzel töröljük át ékszerünket óvatosan, majd öblítsük le.
  • A szódabikarbóna igazi csodaszernek számít, így az acél ékszereink tisztítására is alkalmas természetesen. Vízzel összekeverve fele - fele arányban, puha anyagokat használva csillogóbbá teszik és meg is tisztítják akár gyűrűnket akár nyakláncunkat, természetesen alapos öblítésre is szükség van a végén.
  • Egyszerű fehér fogkrém is alkalmas arra, hogy óvatosan megszabadítsuk az esetleges szennyeződésektől kedvenc karkötőnket vagy egyéb ékszerünket.

Fontos azonban, hogy a fogkrém fehér legyen, és ne tartalmazzon szilícium-dioxidot, ami esetleg megkarcolhatja a felületet.

Egy borsónyi elég a tisztításhoz, most is puha rongyot vagy puha sörtéjű fogkefét, mondjuk babáknak való fogkefét alkalmazhatunk az óvatos tisztogatáshoz. Persze nem maradhat el az alapos meleg vizes öblítés sem és akkor lássatok csodát, talán még szebben fog ragyogni ékszerünk, mint ahogyan új korában ragyogott.

Ha még nem döntötted el, hogy veszel-e nemesacél ékszert, ne habozz tovább, vágj bele, nem fogsz csalódni! Biztosan lesz egy olyan darab, ami elnyeri a tetszésedet és annyira megkedveled majd, hogy azonnal megveszed.

Hidd el, nem hiába hívják nemesacélnak ezt az anyagot, a tulajdonságai révén méltán rászolgált a nevére.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on és a YouTube csatornánkon.