Blog

Utazás a nemesacél karikagyűrű világába

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.01 16:16
Utazás a nemesacél karikagyűrű világába

Az ékszerek szinte kéz a kézben fejlődtek, változtak az emberiséggel, évezredeken és jelentős történelmi korszakokon át. Sokszor visszatükrözve az aktuális viszonyokat és körülményeket. Ki ne emlékezne nagyanyáink bölcsességére, ami így szólt: „ha kíváncsi vagy valakinek az életére, nézd meg a kezét”.

A kézen viselt gyűrűk valószínűleg még beszédesebbek voltak egyes korokban, mint azt gondolnánk. A fáraók, királyok, püspökök, pápák és nemesek kiváltságának voltak tekinthetőek eleinte a különleges jelentéssel bíró, kreativitással készült egyedi gyűrű ékszerek, melyek kezeiket díszítve csendesen tudatta a világgal rangjukat, az általuk betöltött pozíció szintjét. Az ókori Egyiptomban olyannyira kötődött a gyűrűhöz a hatalom, hogy nem ritkán a gyűrű átadása az örökösnek elegendő volt ahhoz, hogy mindenki számára egyértelművé váljon a hatalomátadás pillanata.

A gyűrűkre tekinthetünk úgy is, mint az ékszerek legkisebb testvérére, aki a nyakláncok és karkötők után pár száz évvel formálódott ki az anyagból az ősi kultúrákban. Azóta pedig változó megjelenéssel, sokszínű anyaghasználattal, lenyűgöző díszítéssel, évszázadokon átívelő szinte azonos jelentéssel kísér minket a mindennapokban.

Kezdetben kiváltképp az előkelőségek privilégiuma volt a gyűrű, a mai India és Egyiptom területén megszületett ékszer először a római birodalom idejében ment át jelentősebb változáson. Az ókori rómaiak nemcsak az istenségeket vették át az egyiptomiaktól, hanem a gyűrű szimbolikus jelentését is. A gyűrű hatalmi mivoltán túl hamar megjelent más összefüggésekben is. Karika alakja felidézte a Nap fenségesen ragyogó korongját és annak kör alakú nap-pályáját is, az évszakok örökös körforgását és így egészen a kezdet és vég nélküli időt is hamar hozzákapcsolták, így a végtelenséget is jelképezte a gyűrű.

Ahogy az évszakok összetartozásáról és múlandóságáról is meséltek a gyűrűk, úgy vált idővel az embereket is összekötő jelképpé, a hűséget szimbolizálva. Így már sokszoros jelentéssel bíró ékszerré nemesült a karikagyűrű, melyet az ifjú római kiválasztottjának megküldve üzente, hogy őt önmaga teljességében kívánja magához fűzni. Később ezen túl az egyesülést és a birtoklást is jelentette már a gyűrű. A római kor végére olyannyira elterjedt, hogy már rabszolgák is viselhették.

Mint az ékszerek általában, úgy a gyűrű is kettős szerepet töltött be a különböző korokban, privát és esztétikai értéke mellett hangsúlyos volt és kiemelt szerepet kapott a hivatalos életben, vallási, jogi és kereskedelmi ügyekben is, például a pecsétgyűrű. A gyűrűknek, mint a talizmánoknak és amuletteknek, is tulajdonítottak különleges erőt, amit kb. az 1150-es évektől fogva drágakövek használata és azokkal történő díszítése is általánossá vált, azzal a hittel, hogy bizonyos drágakövek képességek védelmet biztosítani vagy valamilyen módon segíteni viselőjét.

A gyűrűket eleinte szinte bármilyen anyagból készítettek, fából, csontból, kőből, fémek különféle ötvözetéből, drágakőből majd idővel üvegből, a modern korban már műanyagból és nemesacélból is. A 19. században megjelentek az egyszerűbb gyűrűk, melyeken előtérbe kerültek a zománc, a féldrágakövek, apró gyöngyök. Így szinte adta magát, hogy az 1920-as években Gabriel Bonheur „Coco” Chanel divatbemutatóin megjelenhessenek a bizsuk, melyek szakítottak az addigi előítéletekkel, hogy ezek csak utánzatok és értéktelenek.

A nemesacél karikagyűrű ellenállhatatlan ellenállósága

A gyűrű magát a végtelenséget, az időtlen körforgást jelképezi viselőjének ujján, díszítése, a rajta lévő berakások és motívumok pedig viselőjéről árulkodik. Mindenki, aki valaha viselt már arany, ezüst vagy bármilyen más bevonatú ékszert vagy bizsut biztosan tapasztalta, hogy idővel, a bőrünkkel való folyamatos érintkezés és a napi élet hatására ékszere elszínesedett, kopott vagy mattabb lett. Örökös fejfájást okoz a rendszeres tisztítás, mivel is célszerű végezni, hogy ne sérüljön még tovább kedvenc ékszerünk.

Nem úgy, ha nemesacél karikagyűrűt visel az ember. A nemesacél az acélnak egy speciális változata, mely különböző elemek hozzáadásával válik allergiamentessé, kopásállóvá, rozsdamentessé és savállóvá. Azért, hogy nemesacélt hozzanak létre a vasoxidból kivont tiszta vashoz, előállítása során más típusú acélokat adnak, mint például a nikkel, króm, mangán, szilícium, kobalt, az így készült ötvözet rendelkezik a nemesacél korábban említett tulajdonságával. Egy szóval a legellenállóbb bőrbarát alapanyag, amiből ékszer valaha is készült eddig.

A nemesacél sajátosságainak köszönhetően hamar elterjedt nem csak az iparban, hanem más területeken is például evőeszközök és más konyhai kiegészítők, vízelvezetők vagy párkányok gyártásában is. Az orvostudomány is előszeretettel alkalmazza az allergiamentes tulajdonsága miatt, nemesacélt használ például súlyos végtag sérülések rögzítése, gyógyítása során. A nemesacél, tulajdonságainak köszönhetően világsikerré vált, rengeteg szakterület profitál használatából, a beton feltalálása után az egyik legkedveltebb anyagok közé tartozik.

Egyre több embernél alakul ki valamilyen érzékenység vagy allergia fémekre, aranyra vagy ezüstre, így számukra olyan megoldást kellett találni, amivel bőrirritáció nélkül is élvezhetik gyönyörű ékszerek lélekemelő mivoltát. Ez a felmerülő igény késztette arra a gyártókat, hogy kipróbálják a nemesacélból készült ékszereket, mivel a CNC maró gépeknek köszönhetően könnyedén előállíthatóak, először karikagyűrűvel próbálkoztak, majd miután a gyűrűk bizonyítottak az érzékeny bőrűek esetében, kiterjesztették a gyártást nyakláncokra és karkötőkre.

A nemesacél ékszerek megjelenésekor megközelítette nemesfémből készült ékszerek értékét, azonban a tömeggyártás lehetővé tette költséghatékony előállításukat, így napjainkra az egyik legnépszerűbb ékszerekké váltak a nemesacél ékszerek és karikagyűrűk.

A nemesacél karikagyűrű is egyre nagyobb közkedveltebb, egyrészt allergiamentessége, kopásállósága, rozsdamentessége és savállósága miatt, másrészt a különféle színezési módszereknek hála szinte összetéveszthető a nemesfémből készült ékszerekkel, így nem ritka, hogy már esküvőre is nemesacél karikagyűrűt vásárol az ifjú pár. A színezett nemesacél karikagyűrűk esetében azonban óvatosan kell viselni azt, érdemes távol tartani a háztartásban fellelhető vegyszerektől, vagy más munka során előforduló károsító anyagoktól, mivel jelenleg még csak felszíni színezés alkalmazható, ami sérülékeny még.

Azonban ez se tántorítsa el az érdeklődőt, hiszen a folyamatos technológiai fejlődésnek és az úgy nevezett elektromágneses színezési módszernek köszönhetően már egy jóval tartósabb alternatíva is elérhető. Ennek során a nemesacél karikagyűrűt egy elektromágneses medencébe merítve a színezőanyag elektromágnesesség révén tapad meg a felületen. A következő lépés a titánnal bevont ékszerek, melyekről a karcolás is egy rongy segítségével eltávolíthatóak, azonban ennek ára még nem teszi széles körben elérhetővé. Ha pedig most karcolást tapasztalna nemesacél karikagyűrűjén, lehetőség van újra színezésre, mellyel régi pompájában megújult ragyogással csilloghat viselője és ékszere egyaránt.

Önnek való e a nemesacél karikagyűrű? Íme érveink, melyek mellette szólnak:

  • olcsóbb, mint bármelyik nemesfém
  • tartós mert acélból készült, akár egy életen át is kitartanak
  • nem kopik, nem korrodálódik
  • nem feketedik, mint az ezüst, akár gyógyvizes medencében is viselheti
  • allergiamentes, nem okoz bőr irritációt
  • sok esetben szebb, mint az ezüst, sokan fehér aranynak nézik
  • nagyon népszerű trendi ékszer

Ebből is látszik, hogy a nemesacél karikagyűrű tündöklését tartósan megőrzi, szépsége nem csorbul, így könnyen és látványosan viselhető minden időben és minden alkalomra.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on és a YouTube csatornánkon.