Szabadságon leszünk. 
A vasárnap de. 10-ig leadott
rendeléseket még kipostázzuk.
Blog

A ragyogó gyémántok - minden, amit tudnod kell róluk!

Gina az ékszercsodák specialistája
2023.02.09 10:00
A ragyogó gyémántok - minden, amit tudnod kell róluk!

A gyémántékszerek már nagyon régóta népszerűek, nem véletlen: ragyogásuk időtálló, akár több generációt tehet boldoggá egy-egy ilyen drágakövet tartalmazó ékszer. A leggyakrabban ilyen követ tartalmaznak az eljegyzési gyűrűk is. Miért éppen ez a kő az egyik legértékesebb, és mit érdemes tudni a gyémántokról? Olvasd el bejegyzésünket, hiszen összegyűjtöttük a legfontosabbakat!

A legszebb drágakő

A gyémántot sokszor emlegetik a drágakövek királynőjeként is, hiszen ritka, és évmilliárdok alatt vált a legkeményebb természetes anyaggá. Ógörögül adamasz néven ismerték, ami magyarul annyit jelent, hogy törhetetlen - már ez is jelzi különlegességét. A természet egyik legszebb alkotása: átlátszósága, fénye tökéletes, fénytörése és színszórása pedig a legmagasabb fokozatú. Mindezek mellett sérthetetlen és időtlen is, ami miatt az évek múltával sem veszít értékéből, fényéből sem. Így méltán viselheti az ékszerek királynője címet.

Hogyan minősítik a gyémántokat?

A drágakőnek minősített, ékszerekhez használt gyémántok értékét 4C alapján határozzák meg. Ezek a tényezők befolyásolják a kő küllemét és az árát is. Lássuk is a 4C elemeit.

Clarity (tisztaság)

 A tisztaság a gyémántban lévő tökéletlenségekre, esetleges idegen eredetű anyagok mennyiségére utal. Azt mutatja meg, hogy az adott kő színe egyenletesen oszlik-e el, átlátszóságát csökkentik-e zárványok. A gyémántok tisztaságát további kategóriákba sorolják: 

  • IF (Internal Flawless), vagyis kifogástalan az a drágakő, amely 10-szeres nagyítás mellett sem található meg benne semmilyen zárvány.
  • VVS (Very very small) besorolást az a kő kap, amely 10-szeres nagyítás mellett nagyon-nagyon apró zárványok láthatóak benne.
  • VS (Very small) jelzőt kap az a kő, amely szemmel nem, csak 10-szeres nagyítás mellett láthatóak egyes zárványok.
  • SI (Small inclusions) minősítés esetén szabad szemmel még nem látható, de 10-szeres nagyítás alatt már jobban észrevehető hibák, esetleg szennyeződések láthatóak a kőben.

Cut (csiszolás)

A gyémánt csiszolás nélkül csupán egy átlátszó kő, amit sokan fel sem ismernének. Így a csiszolásnak nagyon fontos szerepe van: ettől függ, hogy a gyémánt mennyire jól tükrözi vissza a fényt és ezáltal a csillogását is. Minél aprólékosabb a csiszolás, annál szebben fog ragyogni a kő.

A leggyakoribb csiszolási formák: briliáns, smaradcsiszolás, princess, ovális, pendeloque, briolett, szív alak. 

Color (szín)

A gyémántok ára annál magasabbak, minél fehérebb a színük. A színárnyalatok jelzésére a latin ABC betűit használják, amely a D betűtől a Z betűig terjed. A legnépszerűbbek a fehér, vagyis az áttetsző gyémántok, így sokan nem is tudnak arról, hogy a gyémántok több színben is előfordulhatnak.

Carat (a kő súlya)

A kő súlyára a karát utal, ami a mérettől függ. A mérést ezredpontossággal végzik, és a harmadik számjegy csak abban az esetben lehet felfelé kerekíteni, ha annak értéke 9. 

Czárékszer.hu kínálatában megtalálhatsz ragyogó gyémánttal díszített ékszereket, amelyek akár generációról generációra járhatnak majd tovább a családban.