Blog

A Swarovski ékszerek története

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.10.12 10:00
A Swarovski ékszerek története

A méltán híres Swarovski ékszerek múltjába nyújtunk betekintést, hogy megismerjük, honnan származnak a csillogó kis kövek.

A kezdetek

Daniel Swarovski 1862-ben született a mai Csehország területén, azon a vidéken, ahol az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legfontosabb üveg- és kristályüvegkészítő központja helyezkedett el. Már fiatal korában magával ragadta a kristályüvegek világa, elkápráztatta, ahogy a megmunkált darabok milyen csillogóan csodásak. Rengeteg időt töltött apjával a csiszolóműhelyben, majd később segédkezett neki és másoknál is tanonckodott.

21 évesen kilátogatott az első elektromos gépek kiállítására, és megszületett benne az elhatározás: forrdalmasítani fogja a kristályüveg-megmunkálást. Siemens és Edison gondolatai és tevékenységei inspirálták Daniel Swarovski-t, hogy kifejlesszen egy kristályvágó gépet, amely segítségével tökéletesre lehet megmunkálni az alapanyagot. Álma beteljesülésére 9 évet kellett várnia: 1892-ben szabadalmaztatta is az eljárást, amellyel sokkal gyorsabbá és pontosabbá vált a munka - ez egy új korszakot nyitott meg az üvegkristályok világában.

A cég megalapítása

Swarovski 1895-ben alapította meg a ma világszerte ismert cég elődjét sógorával, Franz Weisszel és Armand Kosmannal. A cég a Daniel Swarovski & Co. nevet viselte. 

Az osztrák cég a mai napig családi vállalkozás, amelyet jelenleg a család negyedik és ötödik generációja vezet.

A cég több divízióval is rendelkezik, ezek közül csak az egyik a SWAROVSKI márkanévval ellátott ékszer és lakásdekorációs termékeket készítő vállalat. A megalapítás után más társaságoknak is szállítottak kristályokat, ám ahogy nőtt és fejlődött, egyre több részre kellett osztani a céget.

A Kristály Világ

1987-ben megalapították a mai Swarovski Kristály Tásaság elődjét, majd 1995-ben a társaság létrehozta a Swarovski Kristály Világot, ezzel ünnepelve az kristálymegmunkáló cég fennállásának századik évfordulóját. A Kristály Világ kiállítási központként, hangverseny- és fesztiválteremként is funkcionál, amely teljesen egyedi és lélegzetelállító. A Kristály Világ Ausztriában, Wattens városában található.

A Czárékszer.hu webshopjában is rengeteg kristály ékszercsoda érhető el, többek között fülbevalók, nyakláncok, karkötők, de akár szetteket és gyűrűket is beszerezhetsz a híres-neves Swarovski családtól.