Blog

Az arany és tulajdonságai

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.09 16:16
Az arany és tulajdonságai

Gondolkoztál már azon, hogy legékesebb arany ékszereid milyen tulajdonságokkal bírnak, melyek azok a sajátosságaik, amelyek ennyire közkedveltté teszik és széles körben alkalmazott kiegészítőjeként járulnak hozzá a mindennapi megjelenésedhez? Mai blog cikkünkben erre keressük a válaszokat!

Az aranyról általánosságban

Az arany a legismertebb és legnépszerűbb, természetben sárgás színben előforduló, igen sűrű nemesfém. Mivel még a legtöményebb sósavban vagy kénsavban sem oldódik, nem oxidálódik, így a nemesfémek királyának is nevezik, ezért is annyira közkedvelt és időtálló.

Az arany kellően rugalmas, lágy anyag ahhoz, hogy jól megmunkálható, nyújtható és más anyagokkal (például rozé arany, fehérarany) is összeolvasztható legyen.

Azon felül, hogy a legfontosabb valutafémről beszélhetünk, az arany a mindennapok több területén is felbukkan - így a gyógyászatban (pl. fogpótlás, gyógyszerkészítmények), elektronikai iparban (pl. híradástechnika) és természetesen az ékszeriparban is alkalmazzák különböző ötvözeteivel együtt.
Mérőszámok

Két fontos mérőszámot érdemes az arannyal kapcsolatban megjegyezni. Az uncia és a karát. Az arany mérésére szolgáló mértékegység az uncia. 12 unciát nagyjából 373 g aranyban határoztak meg. A másik megemlítendő mérőszám a karát, amely az aranyötvözet finomsági fokának kifejezésére szolgál. A színtiszta aranyat 24 karátban határozták meg, azonban éppen a puhasága miatt, ezzel a karátszámmal ritkább esetben dolgoznak az ötvösök. Azért, hogy keményebbé és ellenállóbbá tegyék az aranyat, a színaranyhoz meghatározott százalékban más nemesfémet adnak, ami legtöbbször ezüst, réz, vagy palládium. Magyarországon leginkább a 14, valamint a 18 karátos aranyötvözetek használata a legjellemzőbb.

Ha Te is szeretnél egy csodás, tartós aranyékszert magadnak, vagy ajándékba, akkor látogass el a Czarekszer.hu oldalára és válogass kedvedre!