Blog

Az ezüst gyűrű karakterré válása

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.01 16:16
Az ezüst gyűrű karakterré válása

Az égbolton bolyongó égitestek minden kor emberét elbűvölik. Ahogyan a teli Hold méltóságteljesen beragyogja a fekete eget, selymesen csillogó ezüstös fényét önti a rászegeződő kíváncsi tekintetekre. Nem véletlen, hogy az ősi civilizációkban az ezüstöt a Holddal asszociálták ragyogó fehéres-szürkés színe miatt, ellentétben az arannyal, amit a Naphoz kapcsoltak. Az egyiptomiak az ezüstöt majdnem tökéletes fémnek ítélték, az aranyat követően. Ennek nyomán jelölték az ezüstöt félkörrel, az aranyat teljes körrel írásos feljegyzéseikben.

Az ezüst életérzés a mindennapokban

Észak-Amerikában, a Nagy tavak vidékén, azokból az időkből amikor az őslakosok még háborítatlan összhangban és békében éltek a természettel, szól egy legenda az alvó óriásról, Nanabozho-ról. Aki az Ojibwa törzs gondoskodó és mély tiszteletben tartott istensége volt. Nanabozho szívét büszkeség töltötte el látva a törzs kézműves tehetségét, és boldogulását. Viszont öröme nem tudott sokáig tartani, nehéz idők közeledtek. A fehér emberek érkeztével hanyatlani kezdett az addigi virágzó élet, beleértve a kézművesség virágzását is.

Nanabozho megmutatott a törzs vezérének egy hosszú alagutat, aminek a végén egy gazdag ezüstbánya volt. A törzs nem árulhatta el, honnan származnak fényesen ragyogó ezüst ékszereik, kiegészítőik és dísztárgyaik alapanyagai. Hamarosan az Ojibwa törzset ünnepelték az Algonguin indiánok az ezüst dísztárgyaik finom megmunkálásáért. Azonban az ellenséges törzset nem hagyta nyugodni a pompás látvány, addig próbálkoztak míg nem kiderítették, hol van az ezüst végtelennek tűnő forrása. Mikor az információ már a fehér emberek fülébe is eljutott, Nanabozho közbelépett.

Hatalmas vihart keltett, hegyekkel felérő hullámokkal, amiről az őslakosok tudták, csakis egy istenség haragja lehet. Az ezüstbányához közeledő idegeneket elmosta a vihar. Miután kitisztult az égbolt, az addig tágas öbölbejáratot mostanra egy hatalmas szikla zárta szűkre. Úgy hiszik, Nanabozho hátára feküdt a bánya bejárata elé, így elrejtve az idegenek elől.

Az ezüstöt, az aranyhoz hasonlóan, számos kultúra nagy becsben tartotta. Az amerikai író, diplomata, feltaláló, fizikus és politikus Benjamin Franklin mondta: „ A zsenialitás oktatás nélkül olyan, mint az ezüst a bányában.” Mondásában röviden összefoglalta azt az ősi szomjúságot, amelyet az emberek a világ minden táján megosztanak, míg az aranyláz a modernkori gazdaságot formázta, addig az ezüst iránti vágy vezérelte az ókori gazdaság alakulását.

Számos jómódú család tulajdonában voltak ezüst evőeszközök, ékszerek, vallási ereklyék és dísztárgyak. Az ezüstöt fizetőeszközként is használták a kereskedelemben és arra is, hogy a fennálló tartozást kiegyenlítsék.

Az első Pun háború után i.e. 250-el a Karthágóiak spanyol ezüstbányák elfoglalásából származó bevételeikkel fizették ki tartozásukat Rómának.

Kezdetekben az elemi ezüst egyenértékű volt az arannyal, azonban mikor felismerték vegyületi előállításának módját, az ezüst értéke csökkenni kezdett. Az Újbirodalom idején arányuk 2:1 volt, az arany javára, míg napjainkra, egészen pontosan 2008-ban, 65 kg ezüst felelt meg 1 kg arany értékének.

Az elemek periódusos rendszerbe foglalását megelőzően az ezüstöt az alkímia 7 szent féme közé sorolták. Ezek az arany, ezüst, higany, réz, vas, ón és réz. A keleti tanokból ismert csakra rendszerben, ami a testben elhelyezkedő energia központot jelenti, a homlok csakrához rendelik az ezüstöt. Az ezüstöt baktérium-, vírus- és gombaölő tulajdonsága miatt egészen a 1930-as évekig, az antibiotikumok feltalálásáig használták a mindennapokban.

Például egy ezüst pénzérmét helyezve a kancsó tejbe, eltarthatósága javult. Manapság inkább az alternatív gyógyászatban alkalmazzák megfázás, influenza, sinus és tüdőfertőzések kezelésére. Előállítottak már ezüsttel kezelt papírt orvosok számára, elősegítve a fertőzések megelőzését. Az ezüst antibakteriális és antivirális hatásait felismerve egészen új értelmet kap a kifejezés, „ezüstkanállal a szájában született”, ami inkább utal az egészségre, mintsem a gazdagságra.

Ugyanezen tulajdonsága miatt már mosógépekbe is szerelnek ezüst-ionos fertőtlenítőt, ami az utolsó öblítés során ezüstionokat adagol, hogy a ruháknak hosszabb időre baktériumölő hatást kölcsönözzenek. Az autó hátsó szélvédőjén futó fűtőszálak, melyek a jég olvasztására szolgálnak, is ezüstből készülnek. Az ezüst hővezető és fényvisszaverő képessége minden más fémnél jobb, így nem csak ékszereket, műtárgyakat, érméket és edényeket készítenek belőle, hanem az elektronikában, tükrök gyártásánál, forrasztásnál, keményforrasztásnál, nyomtatott áramkörökben és az elektronikában is alkalmazzák.

A fényképek előhívásához ezüst-nitrát vegyületet használnak, amitől a celluloid film fényre érzékeny lesz. A fényképészeti ipar évente 9000 tonna ezüstöt használt fel, ami abban az időben az éves kitermelés felét jelentette, azonban a digitalizáció térnyerésével ez jelentős mértékben háttérbe szorult és lecsökkent.

Mit jelent számunkra az ezüst gyűrű?

A legtöbben, ha meghallják az ezüst szót, először a ragyogó ékszerek, dekoltázst ékesítő nyakékek, a csukló ívét csábossá tevő karperecek és az ujjakon titokzatosan megvillanó gyűrűk képe villan be lelki szemeik elé. Végtelen idők óta ejti rabul a női szíveket az ezüst ékszerek, gyűrűk, nyakláncok, karperecek, kiváltképp, ha azt ajándékba kapják. Az ezüst ajándékot a hűség és szerelem szimbólumának tartják. Az ékszerek közül a legszimbolikusabb jelentéssel talán a gyűrű bír.

A gyűrű kerek formája egyidőben idézi fel a Nap korongjának nemes képét és kör alakú nap pályáját és az évszakok körbe fonódását, egymás utániságát. Az egymásba fonódó két kör fekvő nyolcast formálva az idő végtelenségét jelenti. Az évszakok összetartozásának és múlandóságának és a végtelenség gondolatának nyomán vált az idők folyamán az emberi életeket is összekötő szimbólummá az ezüst gyűrű, mely a hűséget jelképezi. Több kultúrában is különleges erővel ruházták fel az ezüst ékszereket, gyógyító erőt tulajdonítottak neki, szerencsehozónak és gonoszűzőnek vélték.

Nanabozho testével védelmezte az ezüstbányát, minket is így védhet meg, egészíthet ki egy ízlésünket és szívünk vágyait kielégítő ezüstgyűrű, a fényes karikát ujjunkon viselve magabiztosságunk is fényesebben fog ragyogni.

Úgy kint, mint bent, tartja a bölcselet, így hát bátran forduljunk ezekhez a nemes, 1-2 évtizeden belül ritkaságszámba menő nemesfém ékszerekhez. Biztosan tudjuk, hogy minden női szívben lakozik egy titkos vágy egy egyedi ezüst ékszerre, amit különleges élmény lesz majd viselni. Egyet, kettőt, hármat, döntse el a gyűrűk viselője, hogy épp milyen alkalomra szeretné magára ölteni a selymesen ragyogó ezüst gyűrűket, hiszen a visszafogott és szolid megjelenéstől, az akár nagyobb berakásokkal díszített ezüst gyűrűkkel a vagányabb, pörgős egyéniségek is maguknak tudhatják az ezüst életérzését.

Ezüst gyűrűnk kezelése, szépségének megtartása sem bonyolult feladat, az idő előre haladtával feketés elszíneződését a levegővel való érintkezés hatására az ezüst oxidációja okozhatja. Abban az esetben, ha megfelelően karban tartjuk ezüst gyűrűnket, egyszerűen meg tudjuk tisztítani, és hamar visszakapjuk eredeti pompás csillogását.

Böngészd végig online ékszer webshopunkat, képzeld el, ahogyan kezedre pillantasz és szemedben szikrázik az ezüst gyűrűd szürkés-fehér fénye. Amennyire ünnepi, annyira lehet hétköznapi is az ezüst ékszerek viselésének komfortja, mert hidd el, könnyű megszokni, és viselésébe beleszeretni!

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on és a YouTube csatornánkon.