Blog

Az Ezüst-tó kincse

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.01 16:16
Az Ezüst-tó kincse

Karl Friedrich May /1842-1912/ minden idők legtöbb könyvét eladó német írója, az amerikai vadnyugat bemutatása által lett méltán híres. Szegény családban született és a majdnem vak kisfiúcska csak 4 éves korában nyerte vissza látását. A tanári pályával próbálkozott, sokszor összeütközésbe került a törvénnyel is, de 1875-től írásai által szinte egy csapásra ismertté vált és természetesen a magyar fiatalság egyik kedvenc írójává is lett, amikor itthon is kiadták műveit.

 

 

Kedvenc főhősei az indiánok voltak és az általuk birtokolt misztikus kincsek rejtélyét igyekezett megismertetni olvasóival, kalandos történeteiben. Winnetou az apacsok főnöke és segítője a fehér Old Shatterhand /az író saját magát ábrázolta ebben a szereplőben/ izgalmas történeteivel az egész világot lenyűgözte és ez a varázslat a mai napig is tart.

Egyik legismertebb és talán legkedveltebb ifjúsági regénye az Ezüst-tó Kincse mely a Sziklás hegység csodálatos ezüst bányájáról szól és arról, hogy az indiánok hogyan őrzik kincseiket és titkaikat, ha kell az életük kockáztatásával is. Szinte hihetetlen, hogy ez a csodálatos fém milyen mennyiségben megtalálható a természetben. 

Na de milyen anyag is az ezüst?

Ki ne ismerné ezt a gyönyörűen csillogó nemesfémet? Hiszen minden nő vágyai között titkon ott lapul, hogy egyszer ezüst karkötőt vagy ezüst nyakláncot tudhasson a magáénak.

Az ezüst története szorosan egybefonódik az arany történetével, hiszen elemi formában ez a fém is előfordul a természetben. Fényével és csillogásával már az ókorban felhívta magára a figyelmet, amikor is kezdtek ékszereket készíteni belőle, később pénzverésre is használták. Az ókori Egyiptomban, amikor előállításra még csak az elemi formáit ismerték a fémeknek, az arany és az ezüst értéke megegyezett. Később, amikor felfedezték a vegyületekből történő előállítást, az ezüst értéke csökkeni kezdett az arany értékéhez viszonyítva. A középkorra már olyan mértékű volt ez a különbség, hogy 1 kg arany 13 kg ezüst értékével volt egyenlő.

Hippokratész az orvostudomány atyja, műveiben feljegyezte, hogy az ezüst, gyógyító hatással bír és betegségek is megelőzhetőek vele. A föníciaiak az ivóvizet például ezüst edényekben tárolták, ahogy a bort is, hogy megvédjék a káros hatásoktól és megőrizzék állagát. Az 1900-as évek elején a tejes edényekbe is ezüstpénzt tettek, hogy meghosszabbítsák eltarthatóságát. Az első világháború idején is használták még az ezüst vegyületeket fertőzések megelőzésére. Széleskörű használata az antibiotikum felfedezésével ment ki a divatból. Egyes országokban és egyes emberek azonban a mai napig is a természetes gyógymódok egyik eszközének tartják az ezüstöt.

Kísérletek bizonyítják, hogy az ezüstionok gombákat, vírusokat, algákat és baktériumokat is képesek elpusztítani. Ha tehát egy ezüst nyakláncot vagy ezüst karkötőt hordunk, még az egészségünk megőrzését is biztosíthatjuk a csodálatos ékszer által.

Akár elhisszük, akár hókuszpóknak tartjuk az ezüsttel kapcsolatos dolgokat, egy biztos. Már azzal, hogy élvezzük az ezüst látványát, segíthetünk szorongásunk feloldásában. Valamint azt sem tagadhatjuk, hogy az ezüst ékszerek, legyen az ezüst fülbevaló, ezüst nyaklánc vagy ezüst karkötő viselése, egy esztétikailag kellemes módja annak, hogy megnyugtassuk elménket.

Miről árulkodik a külsőnk?

Vannak olyan vélemények, ami szerint belső értékeinket a külsőnk határozza meg. A külső lehet a megtestesítője a belsőnknek. Napjainkban akár nőkről, akár férfiakról van szó, sokat foglalkozunk külsőnkkel, megjelenésünkkel. Éppen ezért az ékszerek fontos szerepet játszanak az életünkben és persze nem volt ez másként a múltban sem Bizonyítékok vannak rá, hogy már az ősemberek is használtak ékszereket, tudták mi a „szép”, tudták mivel tehetik külsejüket feltűnőbbé. Persze ebben az időben még csontokból készültek a karkötők, nyakláncok és fülbevalók. Az ókorban már megjelentek a fémből készült ékszerek és az ezüst és arany vált a legnépszerűbbé, persze bizonyos kiváltságok is meghatározták, hogy ki mit viselhetett.

Az ékszerek napjainkban is védelmet nyújtanak, ha mással nem, azzal, hogy magabiztosabbak vagyunk viselésük közben.

Egyik legközkedveltebb ékszerünknek tartjuk az ezüstből készült ékszereket, hiszen nem csak szépek, esztétikusak, de áruk is nagyon megfelelő.

Ha választani kéne hirtelen a sok, gyönyörű ezüst ékszer közül, bizony nem lenne könnyű dolgunk, hiszen a nemcsak azt kéne eldöntenünk mit, hanem azt is, hogy hol vegyük meg.

Egy biztos, ha a külsőnk szeretnénk még jobban kihangsúlyozni, feldíszíteni, szebbé tenni, erre az ezüst ékszerek tökéletesen megfelelnek. Bármilyen napszakban, bármilyen alkalomra találhatunk magunknak megfelelő ezüst gyűrűt vagy ezüst nyakláncot és az ezüst karkötők között is van választék bőven. Akár a fotelünk kényelméből is elkezdhetjük a nézelődést, ha rászánjuk magunkat a keresésre.

Mutasd meg ki vagy!

A legtöbb nő viseli otthon is kedvenc ékszereit, gyűrűjét, nyakláncát vagy éppen karkötőjét, de ha elmegy otthonról, biztosan feltesz valamit a nyakába, vagy a karjára, hogy feldobja öltözékét vagy megjelenését. Nem számít, hogy egy egyszerű brossal teszi ezt meg vagy egy feltűnő vastag karkötővel, egy a fontos, hogy amikor felveszi, érezze jól magát a saját bőrében és lelje örömét az adott ékszer viselésében.

Akár egy csodás nyakláncról, akár egy finom fülbevalóról, vagy csillogó gyűrűről, esetleg divatos karkötőről van szó, fontos, hogy viseljük boldogan és büszkén.

Merjük megmutatni ezáltal is, hogy kik vagyunk és vállaljuk saját stílusunkat bátran. Megtehetjük ezt akár ez hozzánk illő karkötő kiválasztásával és viselésével.

Karkötők

A karkötők, mint minden ékszer természetesen lehetnek egzotikusak, izgalmasak, vagányak vagy éppen egyszerűek. Persze nem csak a stílusunk határozza meg, hogy milyet viseljünk, hanem az alkalom is. Az egymásra halmozott ezüst karkötők például igazi pörgős stílust tükröznek, különösen, ha különböző méretűek. Egy széles karperec pedig igazán karakteres stílust kölcsönöz viselőjének. Vannak vagány és egyszerű típusú karkötők, ahogy azt bizonyára mindenki tudja, teljesen tőlünk függ, hogy melyik mellett tesszük le a voksot. Fontos tudni, hogy ahhoz, hogy mindenki megcsodálhassa választásunkat, érdemes rövid felsőt viselni vagy felgyűrni pulóverünk ujját, amikor ezeket az ékszereket akarjuk megmutatni magunkon.

Ha szükségünk van egy igényes karkötőre, ami tükrözi stílusunkat és minden tekintetben elnyerheti tetszésünket, érdemes webáruházat felkeresni, ahol kényelmesen tudunk válogatni és szakszerű tanácsokkal látnak majd el bennünket. Akár bemutató videók által akár kérdéseinkre telefonon vagy írásban válaszolva. Sőt leírások és fényképek is segítik keresésünket.

Csodálatos a természet, hogy ilyen anyagokkal áraszt el bennünket, mint például az ezüst vagy az arany, ezért érdemes megbecsülnünk a természetet, a bolygónkat, ahogy az indiánok is tették Karl May műveiben. S bár nem valószínű, hogy az apacsok főnökével élőben találkozhatunk mostanság, hogy tanácsot kérjünk tőle, az inkák kincsével kapcsolatban mondjuk, de csodálatos kincsekre akkor is rálelhetünk, ha az internet világát hívjuk segítségül például egy ezüst karkötő kiválasztásához, megvásárlásához.

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on és a YouTube csatornánkon.