Blog

Az ezüst Istennő Artemisz

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.01 16:16
Az ezüst Istennő Artemisz

A görög istennő, Artemisz a legenda szerint ezüst szekéren utazott az égen. Kezében ezüst íjat tartott és ezüst holdfényt lőtt ki az íjából. Tehát méltán tarthatjuk őt az „Ezüst Istennőnek”.

Neve ismerős lehet sokak számára, hiszen az iskolai tanulmányokban is szerepel. Ő a vadászat és az íjászat istennője, a tizenkét olümposzi isten egyike. A monda szerint Apollón ikertestvére, aki a római Dianának felel meg, tehát a vadászat és a vadak védelmezője, ugyanakkor a nők és gyermekek védőszentjének is tartják.

 

Artemisz temploma az ókori világ hét csodája közül a legtöbbször újjáépített alkotás.

S mivel a vadászat mellett a termékenység és a női tisztaság jelképének is tartják, sokan szívesen viselik ezüst nyakláncukon az „Artemisz” női ezüst medált, ami boldogságot hoz a házasságban a legenda alapján.

Sokan hisznek abban, ha védőszentet választanak maguknak, akkor annak medálja megvédi őket minden bajtól. Erre a legmegfelelőbb eszközök az ezüst nyakláncokra fűzött medálok lehetnek, hiszen nem csak védelmet biztosítanak viselőjüknek, hanem akár egyéniségüket, megjelenésüket is vonzóbbá teszik csodálatos csillogásukkal.

Ezüst a természetben

Talán nem sokan tudják, de a nyakukban díszelgő ezüst nyaklánc a legfényesebb elemből készült, amely a látható fény spektrumának visszatükrözi közel 95 %-át. Ha viszont ultraibolya fényben nézzük, olyan a tükröző képessége, mint egy egyszerű kavicsé.

Az ezüströg teljes tisztaságában megtalálható a természetben, akárcsak az ólom, a réz vagy a cink.

Nagy szerepe van az ezüstnek, amikor ezüst jódot alkalmaznak arra, hogy esőt állítsanak elő mesterségesen a felhőkből, ezzel megakadályozva a hurrikánokat.

Az arany mellett az ezüst az a fém, ami legjobban alakítható, megmunkálható. Hihetetlenül hangzik, de például egy uncia ezüstből több mint 2400 méter huzalt lehet húzni.

Az ezüst feldolgozása során néha előfordulhat egy kisebb robbanás, ami az ezüst fulminátumnak köszönhető. Éppen ezért korábban az „ördögpatron” nevű apró tűzijátékban is alkalmazták, felhasználták.

Az ezüst kristályszerkezete köbös.

Hol találhatóak ezüstbányák a világon?

A világ legnagyobb ezüstbányái Peruban és Mexikóban találhatóak. Jelentős ezüst mennyiséget bányásznak még Kanadában, az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Oroszországban is.

Gyakran, sőt legtöbbször a cink, ólom és rézbányászat melléktermékeként hozzák a felszínre.

Érdekességképpen meg kell említenünk, hogy a legnagyobb ezüströgöt az 1900-as évek elején Kanadában, Észak-Ontarióban találták. Mérete ágyúgolyó nagyságú volt, amiből már jócskán lehetett sokféle ezüst ékszert, ezüst nyakláncot, karkötőt vagy fülbevalót készíteni.

Argentína nevét az „ezüstös” spanyol melléknévből származtatják. Ez az elnevezés onnan ered, hogy a spanyol hódítók, amikor a bennszülöttek földjére léptek, ezüst tárgyakat kaptak tőlük ajándékba. Tehát fellelhető volt az ezüst náluk nagy mennyiségben, viszont az őslakosság nem tulajdonított akkora vagy olyan értéket ennek, mint a gyarmatosítóik.

Ezüst a tudomány szolgálatában

Az ezüst-arany természetes ötvözete bizonyára sokak által ismert elektrum néven.

Érdemes még megjegyezni, hogy az ezüst rendelkezik a legjobb elektromos vezetőképességgel az összes elem közül. Egyetlen olyan elem, amelynek vezetőképessége 100%-os, a következő a réz, amely 97 %-os vezetőképességével áll a második helyen.

Az ezüstöt még használják élelmiszer-adalékként is és E174-es számmal rendelkezik.

Az ezüst típusai

Legáltalánosabb formája a sterling ezüst.  Ez már a 13. század óta létezik Angliában. Valójában csak 92,5 % tiszta ezüst a többi egyéb nemesfémek ötvözete, mint a réz mondjuk.

A Brittani Silver 95,8 %-os tisztaságú, éppen ezért ékszerek és evőeszközök készítésére nagyon alkalmas

A Mexikói ezüst 95% ezüst és 5 % réz.

A kereskedelmi forgalomban beszerezhető finom ezüst már 99,9% tisztaságú, de túlságosan puha az általános használatra.

Milyen ékszerek készülnek ezüstből?

Természetesen az ezüst minden fajta ékszer készítésére alkalmas, csodálatos fénye és csillogása valamint az aranynál elérhetőbb ára nagyon népszerűvé teszi ezeket az elegáns ékszereket. Legyen az fülbevaló, gyűrű vagy éppen nyaklánc, ha az ezüstöt választjuk ki magunknak, biztosan nem fogunk csalódni.

  • Ezüst gyűrű esetében érdemes a mérettel tisztában lenni, aztán azt is el kell döntenünk, milyen alkalomra szeretnénk viselni azt a bizonyos ékszert, ami majd az ujjunkat díszíti? Van, aki az egyszerű, letisztult formákat kedveli, van aki a kihívóbbra esküszik, köves vagy kő nélküli gyűrűk is számba jöhetnek.
  • Ezüst karláncoknál is nagy a választék, ha szembesülünk a kínálat bőségével, biztosan tanakodunk majd egy ideig, mire választani tudunk.
  • Ezüst nyakláncot hordani is nagyon elegáns dolog, annyi féle-fajta van ezekből a csodálatos dekoltázst díszítő ékszerekből, hogy csak ámulunk majd, ha nincs konkrét elképzelésünk, milyet is akarunk venni akár magunknak, akár ajándékba.

Hol vásároljunk ezüst ékszereket?

Talán triviálisnak tűnik ez a kérdés, de pillanatnyilag olyan világban élünk, ahol nem biztos, hogy be tudunk sétálni egy ékszerboltba és ott egyszerűen megvesszük, ami megtetszik. Hiszen a boltok sokszor zárva vannak manapság, vagy éppen nem tudjuk megközelíteni, esetleg nincs olyan ékszerük amilyet megálmodtunk magunknak.

Nem kell megijednünk és pánikba esnünk, hiszen egy jó webáruház megoldja a problémánkat. Csak leülünk a gépünk elé vagy elővesszük az okos telefonunkat és máris keresgélhetünk. Ha nem találjuk megfelelőnek a képeket és termékleírásokat, videók is vannak feltöltve a profik oldalán, ahol hasznos tanácsokat és látványos bemutatókat láthatunk, hallhatunk. Kérhetünk írásban és telefonon is segítséget, és nem csak tanácsot kapunk, hanem még a díszcsomagolás terhét leveszik sokszor a vállunkról, ha ajándéknak szánjuk éppen azt a bizonyos gyűrűt, karkötőt vagy éppen ezüst nyakláncot.

Bár Artemisz Istennő még nem ismerhette a webáruházak birodalmát, biztosak lehetünk abban, hogy fenséges kinézetét és ezüst felszerelését ő is növelni tudta volna egy-egy csodálatos ezüstből készült ékszerrel. Nem hiába szokták azt mondani, hogy egy jól eltalált ékszer akár istennővé tehet egy nőt, ha tudja viselni. Varázslat történik egy pillanat alatt és egy csodálatos ezüstből készült ékszer szett elhiteti a viselőjével, hogy mindenre képes, hogy a hold ezüstszínű és el lehet érni akár kézzel is, ha úgy akarja.

Érdemes tehát ezüstöt viselni akár a ruhánkon, akár kiegészítőként akár ékszerként. Ez a szín a védő energiák szimbólumaként vonult be a köztudatba. Nagyon is ismert, hogy békét, nyugalmat és harmóniát sugall.

Márpedig ki ne akarná mindezeket beilleszteni az életébe, ki ne akarná, hogy a világ fényes és szép legyen mindig, ragyogjon, mint az ezüst szín, és nyugalom honoljon benne végleg.

Javaslom, hogy egy ezüst ékszerrel próbáljuk ezt a hangulatot megteremteni magunknak. Válasszunk fülbevalót, gyűrűt, karperecet vagy nyakláncot ezüstből és érezzük tőle magunkat mi is „Ezüst Istennőnek”, s ha nem is tudunk ezüst íjból ezüst holdfényt kilőni, biztosan élvezni fogjuk magunkon az ezüstösséget!

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on és a YouTube csatornánkon.