Blog

Fémallergia okai és tünetei

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.09.21 22:18
Fémallergia okai és tünetei

Kedvenc ékszered viselése allergiás reakciókat, bőrirritációt okoz?! Sajnos ez egyet jelenthet, méghozzá azt, hogy fémallergiád van. Így akármennyire is szívedhez nőtt az ajándékba kapott nyakék, vagy fülbevaló, nagy eséllyel meg kell, hogy válj tőle. Mai blog cikkünkben mutatjuk, hogy melyek a fémallergia legismertebb típusai és milyen jelei lehetnek.

Tünetek:

A fémallergia leginkább a kéz és nyak körüli bőrtünetekkel jelentkezik, mint például viszketés, kipirosodás, hámló, száraz, repedezett, duzzadt bőr.


Leggyakoribb fémallergiák:

  • Nikkel allergia
  • Réz allergia
  • Króm allergia
  • Higany allergia
  • Kobalt allergia

Vizsgálatok:

Két tesztelési módszer ismeretes, amelyet fémallergia megállapítására alkalmazni szokás: az epicután teszt és a limfocita-transzformációs teszt. előbbi esetében egy fémeket és azok vegyületeit tartalmazó ragtapasz kerül felhelyezésre a hátra, utóbbi vérvizsgálat szükségességét jelenti.

A fémallergia leghatásosabb “ellenszere”, ha elkerüljük azt a fémet, amely a reakciót kiváltotta. Akinél egyszer már kialakult egy fémmel szembeni allergiás tünet, a betegséget egész életére hordozza magával, ugyanis jelenleg nem ismeretes olyan eljárás, amely az allergiát megszüntetné, vagy tartósan enyhítené.

Természetesen az érzékenység esélye annál kisebb, minél minőségibb alapanyagokból, vagy nemesfémekből készült ékszert viselünk. Ehhez a Czarekszer.hu ezüst, arany ékszerei kiváló választás lesznek, de a már érzékenyek sem maradnak le a tündöklésről, hiszen olasz bőrös ékszerek segítségével Ők is magukra vonzzák majd a tekinteteket!