Blog

A fülbevalók világa

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.08.01 16:16
A fülbevalók világa

A nők egyik alapvető ékszere a fülbevaló. A hölgyek évszázadok óta használják testük ékesítéséhez. Gyakori eset, hogy a kislányok fülét már röviddel a születésük után „kifúrják”, hogy csecsemőkoruktól kezdve hordhassanak fülbevalót.

Ma már teljesen egyértelműnek tűnik, hogy ez az ékszer a hétköznapi ékszerek közé tartozik, de vajon mióta is hordják az emberek?

A feljegyzések szerint a leghíresebb ősember Ötzi füle is ki volt lyukasztva, tehát bátran állíthatjuk, hogy a fülbevaló az emberiség hajnala óta divat, illetve státusszimbólum volt. Vagyis viselése régen csak a felsőbb osztályok kiváltságaként szerepelt. Ennek több nyoma az ókorban is megtalálható. Érdekes módon kezdetben csak férfiak viselték, mint a vagyon birtokosai. A Biblia azonban már női fülbevalókról is említést tesz.

A 16. századi Európában kimondottan tengerész divatként szerepelt. Ugyanis viselői annak emlékére lyukasztatták ki a fülüket, hogy először átlépték az Egyenlítőt. A későbbi századokban egyre keresettebb és divatosabb lett a hölgyek körében és mára ismét nagy népszerűségnek örvend.

A Swarovski kristályos fülbevalók

Akár hivalkodó, akár visszafogott ékszereket keresünk, mindig tudnunk kell megtalálni a megfelelő egyensúlyt. Nagyon el tudjuk rontani az összképet, hogyha a ruhánkhoz illetve az alkalomhoz kevéssé illő fülbevalót választunk.

Persze igazán kifinomult ízléssel kell annak rendelkeznie, aki el tud igazodni ebben a hatalmas kínálatban, ami az érdeklődők rendelkezésére áll. Érdemes ilyenkor segítséget kérni egy megfelelő szakembertől. A kínálatban megtalálhatóak a különleges alkalmakra szánt darabok, de azok a fülbevalók is, amik a szürke hétköznapok szürkeségét próbálják csillogóbbá, színesebbé varázsolni.

Ilyenek például a Swarovski kristályos fülbevalók, ezekre mindig nagy a kereslet. Úgy tűnik, örökzöldnek számítanak ezen a területen is, mint az ékszerek más, számtalan területén. Rendkívüli eleganciát képviselnek utánozhatatlan különlegességükkel.

Aki szeretné meglepni valami egyedi darabbal párját, illetve arra készül, hogy megdobogtassa a szívét, biztosan jól választ, ha a Swarovski kristályos fülbevalók között keresgél. Szinte minden egyes darab egyedinek számít, ezért egyáltalán nem mondhatjuk, hogy tucat-ékszerek, ami valljuk be őszintén, nem elhanyagolandó a hölgyek körében.

Igazi ajándéknak számít az is, hogy már kislányoknak is készülnek fülbevalók. Hiszen a kislányok már korán becsben tartják az ajándék fülbevalót, ha pedig ez egy Swarovski kristályos fülbevaló, biztosan mesebeli hercegnőnek képzelik majd magukat, amikor megkapják.

Amit a Swarovski kristályokról tudni érdemes

A cseh származású Daniel Swarovski 1862-ben született azon a vidéken ahol az Osztrák-magyar Monarchia egyik legfontosabb üveg- és kristályüveg készítő központja volt. Már gyermekkorában érdekelte a kristályüveg megmunkálása. 21 évesen aztán megszületett benne az elhatározás, hogy forradalmasítja a kristálymegmunkálás területét. Kifejlesztett egy kristályvágó gépet, ami tökéletesre megmunkálja az anyagot. 9 évig tartott, amíg álma valóra válhatott és 1892-ben szabadalmaztatta az eljárást. Ezzel új korszak nyílt a kristályok világában.

1895-ben alapította meg a mai is ismert cég elődjét, ahol ma már, egy speciális lézer technikával vágott, különleges minőségű ólomkristály gyártását kezdték meg, ezek a Swarovski kristályok, melyeknek színjátszó ragyogását a vágás pontossága által létrehozott fénytörés okozza. Fejlesztése a mai napig is tart. 

A Swarovski kristályos fülbevalók ragyogása

Szemünk színét, arcformánkat csodálatosan kihangsúlyozhatjuk egy ragyogó Swarovski kristályos fülbevalóval, mely kiemeli egyéniségünket is, élénk csillogásával. Ha megtaláltuk azt a boltot vagy webáruházat ahol válogatni szeretnénk, biztosan meglepődünk majd az óriási választék láttán. Azonban nem keseredjünk el, ne riasszon meg bennünket a bőség zavara, mert minden bizonnyal rátalálunk az „igazira” No, itt még nem a nagy „Ő”-ről van szó, de egy olyan fülbevalóról, amin majd megakad valaki szeme és talán éppen ő lesz az, akit kerestünk. Szóval az esti randihoz is kell választanunk egy megfelelő fülbevaló csodát.

A Swarovski kristállyal díszített fülbevalók repertoárja nagyon szerteágazó. Vannak kimondottal elegáns alkalomhoz illők, vagány változatok, viccesek vagy éppen aranyos kivitelben készültek.

A fémes csillogású ezüst, arany vagy nemesacélra pakolt egyszínű kristályok elegánsak, némi vagányságot tükröznek a színes darabok. A rózsaszínű, világoskék és sárgás árnyalatok pedig aranyosnak hatnak. Formaviláguk is igen gazdag, ezért érdemes több ilyen jellegű ékszert beszerezni. Ugyanis ismerve a női lélek változásait, talán így minden reggel tudunk a hangulatunk változásainak megfelelőt választani minden reggel, bármilyen lábbal is keltünk fel aznap. A Swarovski kristályos fülbevalók nemesacélból készült változata nem csak szép, időtálló, hanem antiallergén is, ami napjainkban, amikor az allergiákra egyre fogékonyabbak vagyunk, nagy előnyt jelent.

Vásárlás 

Bár minden vásárlás élmény lehet, az ékszervásárlás különösen azzá válhat, ha kedvünkre válogathatunk, nézelődhetünk és még tanácsokat is kérhetünk bizonytalanság esetén. Mindenki járt már úgy, hogy volt egy elképzelése, aztán nem találta vagy meggondolta magát és mégis mást szeretett volna megvenni.

Fülbevaló esetén sincs ez másképpen, még ha el is döntöttük, hogy a Swarovski kristályos mellett tesszük le a voksunkat.

Könnyen megoldhatjuk ezt a problémát, akár a kanapénk komfortjából kényelmesen, ha webáruházban vásárolunk.

Akár meglévő nyakláncunkhoz vagy karkötőnkhöz akarunk párosítani fülbevalót, akár egy egész szettet szeretnénk magunkénak tudni és birtokolni. S ami a legszebb, hogy még házhoz is érkezik a nekünk tetsző termék. Csak viselnünk kell és gyönyörködnünk benne.

Bármilyen is az ízlésünk, akár a szolidabb akár a hivalkodóbb stílust szeretjük, fogunk tudni választani, de ha mégsem tudnánk kettő között dönteni, legföljebb megvesszük mindkettőt nem?

S ha már ott lapulnak kincseink az ékszerdobozunkban, érdemes egy-két fontos szabályt betartanunk.

Ékszereink gondozása

Igen, a Swarovski kristályos fülbevalók időtálló darabok, ám nem csak vigyáznunk kell rájuk, hanem érdemes gondozni is őket. Nem mindegy például, hogy hol és hogyan tároljuk, pedig ahhoz, hogy sokáig örömet okozzanak nekünk, erre is szükség van, hogy gondoskodjunk a helyes tárolásukról.

Tartsuk őket puha belsejű, zárt dobozban, hogy ne karcolódjanak, és ne porosodjanak. Ha nem viseljük folyamatosan, illetve olyan sok van, hogy nem is tudjuk mindig, mindet felvenni, érdemes időnként áttörölni egy puha, száraz ronggyal, lehetőleg szösz mentessel. Így az esetleges szennyeződéseket eltávolítjuk a ragyogó kristályokról és ez egy kellemes elfoglaltság is, mert közben gyönyörködhetünk kincsinkben.

Ha mégis valami szennyeződés éri, bepiszkolódnak, egy szemüvegtisztító kendő jó megoldás lehet a tisztításukra. De még ezt is óvatosan használjuk. Ha apró kristályokkal van kirakva ékszerünk, célszerű egy puha kefét igénybe venni a tisztításukhoz, hogy a kristályok közötti lerakódásokat is el tudjuk távolítani.

Természetesen idővel minden ékszert tisztítani kell, de nem mindegy hogyan. Fontos tanácsok még:

  • ne hordjuk fürdés, zuhanyozás közben a Swarovski kristályos ékszereket, a klóros víz, tusfürdő, sampon árthat állaguknak
  • sportolás közben is érdemes levenni, az izzadtság árt a köveknek esetleg
  • sminkelés, krémezés sem tesz jót az ékszereknek, veszíthetnek ragyogásukból

A fülbevalók világa tehát nagyon változatos, értékük attól is függ, hogy aki adja, milyen értéket visel a megajándékozott hölgy szemében. Lehet válogatni uraim, szabad a vásár!

Kérdésed van? Vedd fel velünk a kapcsolatot, vagy kövess minket  a Facebook-on és a YouTube csatornánkon.