Blog

Így óvhatod meg ékszereid ragyogását

Gina az ékszercsodák specialistája
2022.10.20 10:00
Így óvhatod meg ékszereid ragyogását

Sokféle módja létezik annak, hogyan lehet tisztán tartani arany, ezüst és egyéb fémből készült ékszereinket, ám van néhány aranyszabály, amelyeket ha betartunk, akkor kevesebbszer kell tisztítani az ékszereket.

Tippek a sokáig tartó ragyogásért

Ahhoz, hogy sokáig ragyogóak legyenek kedvenc kiegészítőink

  • úszáskor vegyük le őket. A sós vagy klóros víz nem tesz jót nekik, és a drágakövek, féldrágakövek, cirkóniák is veszíthetnek ragyogásukból
  • testápoló használatakor érdemes levenni az adott bőrfelülettel érintkező ékszert, mert a krémek lerakódhatnak a kicsi résekben, amelyeket nehéz tisztítani
  • takarításkor, fürdéskor ugyancsak ajánlatos levenni a gyűrűket, karkötőket, nyakláncokat
  • nagyobb, lógós fülbevalókat vegyük ki sportolás előtt, hiszen ezek könnyen beleakadhatnak a hajunkba, ruhánkba

Azonban, ha úgy érezzük, mégis szükségük lenne ékszereinknek egy kis tisztításra, a következőképp járjunk el.

Arany ékszerek tisztítása

Az arany ékszereket nagyon könnyű tisztítani: néhány csepp mosogatószerre és egy tál meleg (de nem forró!) vízre lesz szükség. Áztassuk be az arany ékszereket ebbe a keverékbe kb. 15-20 percre, majd ezután gyengéden, egy puha fogkefe segítségével sikáld meg őket, öblítsd le, majd hagyd megszáradni, és újra csillogni fognak. 

Ezüst ékszerek tisztítása

Már sokféle ezüst tisztító folyadékot és kendőt lehet kapni, ám van egy egyszerű trükk, amivel otthon is megtisztíthatod ezüst ékszereid. Önts két pohár forró vizet egy tálkába, keverj el benne egy evőkanál sót, majd helyezz a vízbe néhány darabka alumínium fóliát. Tedd ebbe a keverékbe az ékszert, várj néhány percet, amíg csillogni nem kezd újra. Ezután öblítsd le, szárítsd meg, és már kész is!

Cirkóniás ékszerek tisztítása

A cirkónia kövek úgynevezett mesterséges gyémántok, amelyek kinézetre megtévesztésig hasonlíthatnak a valódi gyémántokra, ám jóval megfizethetőbbek, és tisztítani is kifejezetten egyszerű. Csak áztasd be az ékszert egy langyos szappanos/mosogatószeres vízbe, majd 10-15 perc múlva óvatosan dörgöld át egy puha fogkefe segítségével, ezután pedig öblítsd le, és hagyd megszáradni.

Egy kis odafigyeléssel tehát megőrizhetjük a Czárékszer darabok ragyogását is, de ha mégis úgy gondoljuk, hogy tisztításra lenne szükség, a feniteknek megfelelően mi is el tudjuk végezni ezt a feladatot otthon.